کاربرد کلرید آمونیوم

کاربرد کلرید آمونیوم

کلرید آمونیوم یک ترکیب معدنی است که به صورت کریستال های سفید رنگ محلول در آب وجود دارد. محلول این نمک معدنی دارای خاصیت اسیدی ضعیف است. فرم معدنی این ترکیب از سوختن ذغال و متراکم کردن گازهای خروجی آن به دست می آید. این ترکیب یکی از موادی است که در اطراف کوه های آتشفشانی یافت می شود. کلرید آمونیوم در اثر واکنش میان هیدروکلریک اسید و آمونیاک تولید می شود.

در صنعت، اسید کلریدریک یا گاز هیدروژن کلرید و آمونیاک با یکدیگر واکنش داده و محلول آبی کلرید آمونیوم حاصل می شود. در نهایت، کریستال های این ماده در اثر تشکیل رسوب از محلول جدا می شوند.




خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کلرید آمونیوم

ترکیب کلرید آمونیوم از یون آمونیوم (دارای یک اتم نیتروژن و 4 اتم هیدروژن) و یک یون کلر تشکیل شده است. این ماده به صورت پودر جامد سفید رنگ و بدون بو وجود دارد. جرم مولی این ماده برابر با 49/53 گرم بر مول است و چگالی آن به صورت 519/1 گرم بر سانتی متر مکعب بیان می شود. پودر جامد آمونیوم کلراید در دمای 338 درجه ذوب می شود و با افزایش دما، تجزیه می گردد؛ این ماده در دمای 520 درجه سانتی گراد می جوشد. در مراجع، دمای حدود 6/337 درجه سانتی گراد برای آغاز فرآیند تصعید این پودر ذکر شده است.

پودر کلرید آمونیوم در دماهای مختلف دارای حلالیت متفاوت در یک لیتر آب است؛ به طور مثال، حلالیت این ترکیب در یک لیتر آب در دماهای 0، 25 و 100 درجه سانتی گراد به ترتیب برابر با 294 گرم، 383 گرم و 8/740 گرم می باشد؛ جالب است بدانید این ماده در دمای حدود 15- درجه سانتی گراد در یک لیتر آب به میزان 244 درجه سانتی گراد حل می شود.

کلرید آمونیوم در هیدرازین و آمونیاک مایع، محلول است، در حلال استون به مقدار جزئی حل می شود و در ترکیباتی نظیر دی اتیل اتر و اتیل استات، نامحلول است. 97 گرم از این ماده در 1 کیلوگرم از ترکیب گلیسرول قابل حل است. همچنین، حلالیت آن در اسید استیک، 67/0 گرم در یک کیلوگرم حلال گزارش شده است. 6 گرم از کلرید آمونیوم در یک لیتر اتانول و حدود 35 گرم از آن در یک کیلوگرم متانول در دمای 25 درجه حل می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع حلالیت های این ترکیب در مواد مختلف می توانید به مراجعه معتبر مراجعه کنید.

یون های آمونیوم یدید، آمونیوم فلوئورید، آمونیوم برمید، سدیم کلرید، پتاسیم کلرید و هیدروکسیل آمونیوم کلرید، ترکیبات مشابه با ماده کلرید آمونیوم هستند. این ماده خاصیت سمیت یا خورندگی ندارد اما باید در کار کردن با آن نکات ایمنی را رعایت کرد.

کاربردهای کلرید آمونیوم

مهم ترین موارد کاربردی ترکیب کلرید آمونیوم، استفاده از آن برای تولید کودهای نیتروژن دار است. تقریباً حدود 90% تولید جهانی این ماده برای این کاربرد مصرف می شود. ترکیباتی نظیر کلرو آمونیوم فسفات، یکی از انواع کودهای تولید شده توسط کلرید آمونیوم است. این کود به ویژه در قاره آسیا برای محصولات کشاورزی برنج و گندم در زمین های کشاورزی مصرف می شود.

یکی از کاربردهای کلرید آمونیوم در صنعت، استفاده از آن به عنوان پوشش دادن قلع، گالوانیزه کردن یا لحیم کاری سطوح فلزی است. این ماده به عنوان یک واسطه در تمام این فرآیندها به کار می رود. این ماده به عنوان یک تمیز کننده سطح فلزات و تولید کلرید فلزی فرار به کار می رود.

کلرید آمونیوم در صنایع داروسازی برای تولید انواع شربت های اکسپکتورانت که برای سیستم تنفسی و گلودرد تجویز می شوند، مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده در صنایع غذایی به عنوان ماده مغذی مخمرها در تولید نان مصرف می شود.

از دیگر کاربردهای ماده آمونیوم کلرید می توان به مواردی نظیر مصرف محلول 5% در چاه های نفت و گل حفاری، کاربرد به عنوان الکترولیت در باتری های روی – کربن، تولید انواع شامپو، تولید چسب، تولید و سنتز سورفکتانت های آنیونی نظیر آمونیوم لوریل سولفات و تمیزکننده های سطوح تخته سه لایی اشاره نمود.

از کلرید آمونیوم در صنایع نساجی و رنگرزی، چاپ پارچه و تغییر رنگ پنبه نیز استفاده می شود. این ماده در صنعت نجاری نیز مفید عمل می کند؛ حضور این ماده باعث می شود سطح چوب در اثر فشار ابزار نجاری، دچار سوختگی نشود. این ماده جامد سفید رنگ در حال حاضر یکی از پرمصرف ترین مواد اولیه بسیاری از صنایع می باشد.



دیدگاه کاربران

دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟

شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.




نیاز به مشاوره دارید؟

بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند