فواید اقتصادی هیدروکسید سدیم درتولید خمیر کاغذ و صنعت کاغذ سازی

فواید اقتصادی هیدروکسید سدیم درتولید خمیر کاغذ و صنعت کاغذ سازی

یکی از کاربردهای مهم هیدروکسید سدیم، سود پرک جامد، استفاده از آن در تهیه خمیر کاغذ و صنعت کاغذ سازی است. این ماده به همراه ترکیب شیمیایی کلرین، در تولید کاغذ به کار می روند. علاوه بر این دو ماده، اسیدها، آب اکسیژنه و ... نیز در کارخانه کاغذ سازی مصرف می شوند اما این مطلب صرفاً به بررسی جنبه اقتصادی هیدروکسید سدیم و کلرین اختصاص دارد.




اهمیت استفاده از هیدروکسید سدیم و کلرین در صنعت کاغذ سازی برای کارخانه های تولید کننده سود پرک

کلرین و هیدروکسید سدیم دو ترکیب مهم شیمیایی در مقیاس صنعتی هستند که نقش مهمی را از نظر اقتصادی در صنایع ایفا می کنند. این دو ماده به نسبت های برابر (1:1) در فرآیندهای الکترولیز در صنعت تولید می شوند. ماده شیمیایی کلرین معمولاً در صنایع داروسازی، تمیز کردن لنزهای چشمی، تولید سیم های عایق و ... به کار می رود.

ترکیب شیمیایی هیدروکسید سدیم، اگرچه کاربردهای محدودتری نسبت به ترکیب کلرین دارد اما وظیفه بسیار مهم تری را باید انجام دهد؛ اکثر کارخانه های تولید کننده سود پرک با دانش و آگاهی از اهمیت محلول سود در صنعت، تلاش می کنند محصولات مرغوب و با کیفیت را به بازار عرضه کنند. ایجاد یک محیط خنثی با PH در محدوده 7، ترکیب حد واسط در واکنش های سنتز آلی و نقش جاذب و ...، همه با استفاده از محلول سود پرک در صنعت امکان پذیر خواهند بود.

وجود محلول الکترولیت سدیم هیدروکسید برای صنایع کاغذ سازی اهمیت زیادی دارد. همانطور که در قسمت قبل هم ذکر شد، سدیم هیدروکسید و کلرین از فرآیند الکترولیز حاصل می شوند. بدیهی است برای بسیاری از مصرف کنندگان این دو ماده، تولید آن در کارخانه با استفاده از روش های ساده تر از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد.

لازم توجه است که مصرف کنندگان سود پرک در غیاب محلول هیدروکسید سدیم یا عدم دسترسی به این ماده، مجبور هستند از ترکیبات شیمیایی جایگزین استفاده کنند که خرید برخی از آن ها ممکن است اقتصادی نباشد؛ اکسید کلسیم، هیدروکسید کلسیم، کربنات کلسیم و ... نمونه هایی از این مواد هستند. استفاده از این ترکیبات به جای سود پرک، ممکن است موجب سختی آب شوند.

استفاده از محلول هیدروکسید سدیم و کلرین در تولید کاغذ مقرون به صرفه است.کارخانه های تولید کننده سود پرک می توانند این ماده را بدون هیچ واسطه ای در بازار به دست مصرف کنندگان، بخصوص کارخانه های کاغذ سازی برسانند؛ علاوه بر این، در دسترس بودن این ماده برای تهیه محلول مورد نیاز خمیر کاغذ، نیاز به تهیه مواد شیمیایی گران قیمت را حذف کرده و موجب صرفه جویی در بسیاری از هزینه های اضافی می شود.

توجه به موارد فوق دقیقاً یکی از اهداف اصلی تجارت کارخانه های تولید کننده سود پرک است. بسیاری از ترکیبات شیمیایی مورد نیاز کارخانه ها نظیر سود پرک، کربنات سدیم و ... اگر به راحتی در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد، تولید محصولات نیز بهتر و سریع تر انجام خواهد شد و هزینه های اضافی تولید کنندگان هم کاهش بیشتری خواهند یافت.

خرید مقادیر کافی هیدروکسید سدیم از کارخانه های تولید کننده سود پرک، سود مناسبی را برای آن ها در پی دارد. صنایع مصرف کننده این ماده مانند صنایع غذایی، ترجیح می دهند از هیدروکسید سدیم به جای کربنات سدیم در محصولات غذایی خود استفاده کنند. اگر چه اگر در مصرف محلول سود پرک در محصولات غذایی، زیاده روی شود ممکن است برای سلامتی افراد مضر باشد.

آمار مصرف ترکیبات سود پرک در کانادا و آمریکا در سال 2015

طبق مطالعات آماری که در مورد کارخانه های تولید کننده سود پرک و صنایع مصرف کننده این ماده در آمریکا و کانادا انجام شده اند، میزان مصرف هیدروکسید سدیم در صنایع مختلف بررسی و نتایج اعلام گشت. طبق این آمار، حدود 22% از این ماده در کاغذ سازی و سنتز مواد معدنی به کار می رود؛ 23% از سود پرک برای واکنش های شیمیایی و حدود 33% از آن برای سایر مصارف به کار می رود. در صورتی که تمایل دارید می توانید آمار و مطالعات را در منبع مندرج در پایان این مطلب مطالعه نمایید.



دیدگاه کاربران

دیدگاه شما درباره این مقاله چیست ؟

شما می توانید در این بخش تجربیات و نظرات خود را با ما و کاربران ایران بالابر به اشتراک بگذارید.




نیاز به مشاوره دارید؟

بدون تردید با ما تماس بگیرید کارشناسان پترو آکام آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره در زمینه محصولات ، حمل ونقل ،ترانزیت و ترخیص کالا هستند